Chociaż umiarkowane picie powoduje mniejsze ryzyko zawału mięśnia sercowego, rola schematu picia i rodzaju napoju pozostają niejasne. Metody
Zbadaliśmy związek spożywania alkoholu z ryzykiem zawału mięśnia sercowego wśród 38 077 mężczyzn, którzy byli wolni od chorób sercowo-naczyniowych i raka w stanie wyjściowym. Ocenialiśmy spożycie piwa, czerwonego wina, białego wina i likieru indywidualnie co cztery lata, stosując sprawdzone ankiety dotyczące częstotliwości żywności. Udokumentowaliśmy przypadki niezakończonego zgonem zawału mięśnia sercowego i śmiertelnej choroby niedokrwiennej serca w latach 1986-1998.
Wyniki
W ciągu 12 lat obserwacji odnotowano 1418 przypadków zawału mięśnia sercowego. W porównaniu z mężczyznami spożywającymi alkohol rzadziej niż raz na tydzień, mężczyźni spożywający alkohol od trzech do czterech lub od pięciu do siedmiu dni w tygodniu mieli zmniejszone ryzyko zawału mięśnia sercowego (ryzyko względne na wielu odmianach, 0,68 [przedział ufności 95%, 0,55 do 0,84] i 0,63 [przedział ufności 95%, od 0,54 do 0,74], odpowiednio). Ryzyko było podobne u mężczyzn, którzy spożywają mniej niż 10 g alkoholu na dzień picia i ci, którzy spożywają 30 g lub więcej. Żaden rodzaj napoju nie przynosił dodatkowych korzyści, ani konsumpcji z posiłkami. Zwiększenie dziennego spożycia alkoholu o 12,5 g przez czteroletni okres obserwacji było związane z względnym ryzykiem zawału mięśnia sercowego wynoszącym 0,78 (przedział ufności 95%, 0,62 do 0,99).
Wnioski
Wśród mężczyzn spożycie alkoholu przez co najmniej trzy do czterech dni w tygodniu było odwrotnie proporcjonalne do ryzyka zawału mięśnia sercowego. Ani rodzaj napoju, ani proporcja spożyta z posiłkami nie zmieniły zasadniczo tego związku. Mężczyźni, którzy zwiększyli swoje spożycie alkoholu w umiarkowanej ilości podczas obserwacji, zmniejszyli ryzyko zawału mięśnia sercowego.
Wprowadzenie
Pozostają ważne pytania dotyczące wpływu spożywania alkoholu na chorobę wieńcową. Wśród nich są role, które rodzaj spożywanego napoju, wzór picia i spożycie alkoholu podczas posiłków modyfikują widoczne korzyści umiarkowanego spożycia alkoholu.1 Ponadto większość badań wykorzystywała pojedyncze pomiary spożycia alkoholu, a zatem nie ocenili znaczenia aktualizacji spożycia alkoholu lub wpływu zmian w konsumpcji w czasie.
Chociaż hipotezę, że spożycie wina w szczególności wiąże się z niższym ryzykiem choroby sercowo-naczyniowej, są 2 przeglądy systematyczne, które różnią się w zależności od konkretnego działania piwa, wina i likieru.2-4 Podobnie, epizodyczny wzór picia, z alkoholem Konsumpcja skoncentrowana w ciągu kilku dni, zwiększa ryzyko zawału mięśnia sercowego, 5-7, ale niewiele badań starało się wyjaśnić względną rolę ilości i częstotliwości spożycia alkoholu lub spożycia z posiłkami.
Aby odpowiedzieć na te pytania, rozszerzyliśmy naszą analizę danych z badania kontrolnego pracowników służby zdrowia do 12 lat, o czym wcześniej informowaliśmy o używaniu alkoholu i chorobie niedokrwiennej serca po 2 latach.8
Metody
Badanie uzupełniające dla pracowników służby zdrowia obejmuje 51 529 amerykańskich dentystów, weterynarzy, optometrystów, lekarzy osteopatycznych oraz podiatrów od 40 do 75 lat, którzy w 1986 r. Przesłali kwestionariusz dotyczący diety i historii choroby.
[hasła pokrewne: poradnia nadciśnienia tętniczego, honorowy dawca krwii, terapia psychodynamiczna warszawa ]
[więcej w: salve struga, gumtree dolnośląskie, nozoil cena ]
Comments are closed.
Article marked with the noticed of: ciastka[…]
jestem chora na niedoczynnosc tarczycy i przysadki mozgowej
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: fizykoterapia[…]
pani doktor powiedziała, że i tak moga odrastać
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu stomatologia protetyka cennik[…]
I prosze nie zwalac winy na lekarzy