Zawarliśmy nagłą śmierć z przyczyn sercowych, definiowaną jako śmierć w ciągu jednej godziny po wystąpieniu objawów u mężczyzny bez wcześniejszej poważnej choroby i żadnej innej prawdopodobnej przyczyny. Lekarze przeglądający dokumentację medyczną nie byli świadomi zgłaszanego przez uczestników spożycia alkoholu. Obliczono lata osobowe od daty zwrotu kwestionariusza z 1986 r. Do daty pierwszej choroby niedokrwiennej serca, śmierci lub 31 stycznia 1998 r. Oszacowaliśmy względne ryzyko ze skumulowanymi współczynnikami zachorowalności skorygowanymi o wiek w kategoriach pięcioletnich. i palenie w sześciu kategoriach. W analizach wielowymiarowych wykorzystaliśmy zbiorczą regresję logistyczną14 do kontroli wieku; status palenia; kwintyle wskaźnika masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach); stosowanie lub niewykorzystywanie aspiryny; wysiłek fizyczny (w pięciu kategoriach); obecność lub brak nadciśnienia, cukrzycy i wywiad rodzinny w przedwczesnym zawale mięśnia sercowego; pobór energii (w kwintylach); i skorygowane o energię spożycie witaminy E, kwasu foliowego, tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych trans i błonnika pokarmowego (w kwintylach). Zmienne żywieniowe były aktualizowane co cztery lata, a inne zmienne co dwa lata. Przydzielono brakującym zmiennym ich wartości z poprzedniego kwestionariusza.
W przypadku podstawowego spożycia alkoholu, oszacowaliśmy ryzyko kolejnego zawału serca według jednego oszacowania spożycia alkoholu. W zaktualizowanych analizach oceniliśmy prospektywnie ryzyko zawału mięśnia sercowego w czteroletnich przyrostach, w oparciu o spożycie alkoholu w poprzednim kwestionariuszu. Oceniliśmy ryzyko związane z poszczególnymi rodzajami napojów przy użyciu zaktualizowanego spożycia, kontrolując standardowe zmienne towarzyszące i przyjmowanie innych napojów. Aby ocenić zmiany w spożywaniu alkoholu, ustaliliśmy, czy zmiana z 1986 r. Na 1990 r. Przewidywała ryzyko zawału mięśnia sercowego w latach 1990-1994 i czy zmiana z lat 1990 do 1994 przewidywała ryzyko w latach 1994-1998.
Wyniki
Charakterystyki poziomu bazowego
Tabela 1. Tabela 1. Charakterystyka linii bazowej 38,077 specjalistów US Male Health Professionals, od 40 do 75 lat, w zależności od spożycia alkoholu. Na linii podstawowej wzrost spożycia alkoholu był dodatnio związany z paleniem, nadciśnieniem i hipercholesterolemią (Tabela 1). Wśród mężczyzn, którzy pili, ilość spożywanych pokarmów w ciągu dnia i częstotliwość ich stosowania były umiarkowanie skorelowane (współczynnik korelacji Spearmana, 0,47; P <0,001). Piwo i napoje alkoholowe były spożywane w największych ilościach i najsilniej skorelowane z częstotliwością picia (współczynnik korelacji Spearmana, 0,32 dla czerwonego wina, 0,39 dla białego wina, 0,51 dla piwa i 0,61 dla alkoholu, P <0,001 dla wszystkich).
Średnie spożycie alkoholu
Tabela 2. Tabela 2. Względne ryzyko niekrytycznego, śmiertelnego i jakiegokolwiek zawału mięśnia sercowego wśród 38,077 specjalistów US ds. Zdrowia, według zaktualizowanego lub bazowego spożycia alkoholu. Udokumentowaliśmy 1418 przypadków zawału mięśnia sercowego podczas obserwacji. Stwierdziliśmy stopniowaną, odwrotną zależność pomiędzy zaktualizowanym spożyciem alkoholu a ryzykiem zawału mięśnia sercowego (tabela 2), z podobnym ryzykiem wśród mężczyzn, którzy wstrzymali się od głosu, oraz mężczyzn, którzy byli bardzo lekkostrawni (od 0,1 do 4,9 g dziennie)
[patrz też: dental wrocław, honorowy dawca krwii, nzoz bydgoszcz ]
[hasła pokrewne: rehasport cennik, olk med toruń, krwiak okularowy ]
Comments are closed.
[..] Cytowany fragment: odwrócona osmoza[…]
Zawartość witamin podawana jest na 100g owoców
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: detox[…]
Jakiś czas temu pewna firma wprowadziła na Polski rynek test na niedoczynność tarczycy
Article marked with the noticed of: operacja na zaćmę[…]
jestem chora na niedoczynnosc tarczycy i przysadki mozgowej