Picie miało istotny wpływ, przy najniższym względnym ryzyku wśród mężczyzn, którzy spożywali alkohol przez trzy lub więcej dni w tygodniu, nawet jeśli ilość spożywanego napoju była niewielka lub umiarkowana. Sporadyczne spożycie dużych ilości alkoholu wiąże się z wysokim ryzykiem choroby niedokrwiennej serca w kilku badaniach.5-7,15,16 Na przykład w australijskiej Światowej Organizacji Zdrowia MONICA (Monitorowanie tendencji i uwarunkowań w chorobach układu sercowo-naczyniowego) mężczyźni, którzy spożyli dziewięć lub więcej drinków w ciągu jednego dnia picia w porównaniu z tymi, którzy w ogóle nie piją, mieli iloraz szans na ostry zawał serca wynoszący około 2, nawet jeśli pili tylko od jednego do dwóch dni w tygodniu, podczas gdy mężczyźni spożywający jeden do dwóch napojów na pięć do sześciu dni w tygodniu miało iloraz szans wynoszący 0,36. Przeciwnie, nasze wyniki podkreślają częstotliwość spożywania alkoholu jako główny wyznacznik jego odwrotnego powiązania z ryzykiem zawału mięśnia sercowego. Nasze wyniki są zgodne z wynikami jednej metaanalizy spożycia alkoholu i zawału mięśnia sercowego niezakończonego zgonem [17]: średnie spożycie więcej niż jednego napoju co dwa dni oferowało jedynie niewielką korzyść przyrostową. Odwrotna zależność między niedawnym narażeniem na alkohol a ryzykiem zawału mięśnia sercowego, 6,18, choć przedmiotem dyskusji 19 jest również dowód na korzyść częstej konsumpcji.
Badania różnią się tym, czy wzór picia modyfikuje poziom cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości.5,20,21 Wzór picia nie ma wyraźnego wpływu na poziom fibrynogenu, 22, ale może mieć istotny wpływ na ciśnienie krwi.23-25 Badanie Intersalt wykazało, że wysoce zmienny model spożycia alkoholu przewiduje wysoki średni poziom ciśnienia krwi u osób pijących intensywnie, niezależnie od ilości spożytego alkoholu w ciągu 24 godzin przed pomiarem.26 Podobnie agregacja płytek wydaje się być niższa wśród osób pijących umiarkowanie niż wśród osób, które nie pić27, ale wyższy podczas wycofywania się wśród ciężkich użytkowników alkoholu.28
Kiedy stosowaliśmy dwie metody oceny spożycia alkoholu – na linii podstawowej i aktualizowane co cztery lata podczas obserwacji – znaleźliśmy silniejsze powiązanie z zawałem mięśnia sercowego dla zaktualizowanych raportów. Ponieważ spożycie alkoholu zmienia się w czasie, aktualizacja tych informacji powinna poprawić dokładność oceny w okresie obserwacji, co jest ważną cechą ekspozycji o krótkoterminowym wpływie na ryzyko.
Odkryliśmy najsilniejsze powiązania między spożyciem alkoholu a ryzykiem zawału mięśnia sercowego dla piwa i alkoholu, dominującymi rodzajami napojów alkoholowych spożywanych przez tę populację. Nasze odkrycia potwierdzają hipotezę, że napój najczęściej spożywany przez daną populację jest tą, która jest najbardziej prawdopodobna z uwagi na ryzyko zawału mięśnia sercowego w tej populacji. [29] Może się tak zdarzyć, ponieważ mocno spożywane napoje są częściej spożywane często, co potwierdza ich ścisła korelacja z częstotliwością picia w naszych analizach. Fakt, że wielowymiarowe dostosowanie wzmocniło odwrotne skojarzenia zawału mięśnia sercowego z piwem i alkoholem, ale osłabił związki z czerwonym winem i białym winem sugeruje, że niekontrolowane zakłócenie może wyjaśnić większe korzyści przypisywane winu czerwonym w niektórych badaniach.
W niewielu badaniach oceniano wzrost spożycia alkoholu i ryzyko zawału mięśnia sercowego
[podobne: dental wrocław, honorowy dawca krwii, terapia psychodynamiczna warszawa ]
[przypisy: salve łódź struga, metafolina, levopront opinie ]
Comments are closed.
Prośbę o podanie nazwy ziół
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu gluten[…]
lekarze nie chcą dawać skierowania na badania i do specjalistów
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: kamica żółciowa przyczyny[…]
Nie ufam lekarzom